top of page
Zoeken

Licht en Kleuren



De meeste van de kleurders onder ons kleuren altijd na werktijd, huishouden of als de kinderen in bed liggen. Dan wordt het al snel donker omdat dat in de avonduren valt. Dan wordt kleuren al vaak wat lastiger omdat het licht minder wordt. Een normale lamp is dan ook vaak net niet goed genoeg. Het licht is te zwak. Daardoor gaan we dan met de ogen knijpen en ontstaat er veelal hoofdpijn, brandende ogen, we buigen meer richting de kleurplaat/boek, dat geeft weer stijve nek en schouders en ga zo maar door. Niet heel fijn voor te kleuren en dan stoppen we.


Nu zijn er verschillende opties. Je kan gewoon een goede bureaulamp gebruiken. Of je koopt een daglichtlamp.


Maar dan komen de vragen... Welke lamp? Hoeveel watt? Waar krijg ik die? Wat kosten die?


Eigenlijk is het heel makkelijk. Ons Nederlandse daglicht komt overeen met ongeveer 5500 Kelvin.


Wat is Kelvin hoor ik je nu denken!


De kleurtemperatuur van verlichting is de warmte van het licht. Dit heeft niets te maken met hoe warm de lamp wordt, maar of het licht warm of koud oogt. Kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in de eenheid Kelvin. Hoe hoger het aantal Kelvin hoe kouder en witter het licht is. Hoe lager het aantal Kelvin is, hoe warmer en geler het licht oogt.


Bij verlichting verschilt de kleurtemperatuur per soort lichtbron:

- Kaarslicht = 1500 Kelvin

- Gloeilamp = 2600 - 2700 Kelvin

- Halogeenlamp = 2700 - 3000 Kelvin

- TL buis = 4500 - 6500 Kelvin

- Daglicht = 5500 - 7000 Kelvin


Als richtlijn kun je aanhouden dat alles tot 3300 Kelvin warm licht is en alles daarboven is koud licht.


In daglicht, 5500 Kelvin, zijn veel lampen in te vinden die in gewone bureaulampjes passen. De prijzen in de bouwmarkten en op internet varieren tussen de €6,- en de € 15,-

Je moet wel even opletten met de dikte van de fitting.


Daglichtlampen zijn er tegenwoordig in overvloed te krijgen. Er zijn veel merken en veel verschillende soorten. Allereerst moet je kijken dat je de juiste lamp kiest, dus een voor te kleuren, verven, hobbylamp. Want er zijn ook lampen te verkrijgen voor fotografie, gezondheid, winterdepressielamp enzovoorts.


Als je dan gaat kijken op hobby daglichtlamp dan zie je binnen 5 minuten de bomen door het bos niet meer. Eigenlijk geldt nu weer dezelfde regel als een losse lamp kopen. Let goed op de Kelvin waarden.


Wil je een goede lamp low budget dan kom je al snel uit bij de daglichtlamp van de Lidl. Die is prijstechnisch zeer aantrekkelijk en geeft heel fijn rustig daglicht om in de donkere avonduren te kleuren.


Maar ook op Bol.com staan ook erg fijne lampen te koop voor leuke prijsjes. Wil je meer informatie voordat je koopt en een goed advies wat het beste bij je past dan kan je ook eens kijken op www.lampenlicht.nl


Veel kleurplezier!

Chantal van den Dool

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page