top of page
Zoeken

Zwarte achtergrond maken

Zwarte achtergrond maken


Hoe maak ik nou zo’n egaal zwarte achtergrond? Die vraag komt regelmatig voorbij. In deze blog gaan we dat zo goed mogelijk uitleggen en welke materialen en welke merken je hiervoor kunt gebruiken.





POTLOOD

Allereerst dus gewoon zwart potlood. Dit is een behoorlijk tijdrovende klus. Je kunt de hele achtergrond gewoon met potlood zwart maken. En om het egaal te krijgen of in ieder geval minder strepen kan je op het laatst het bewerken met geurlose terpentine. Dat doe je met een Doezelaar. 

Waar krijg ik deze? 

- Geurloze terpentine is er in vele merken te verkrijgen. Van Action tot aan de betere hobbyzaken.

Prijs voor een litterfles bij de action kost € 1,99 de Talents van 75 ml kost rondom de € 5,00

- Doezelaars zijn te verkrijgen in diverse hobbyzaken en online. Prijs voor een setje van dik naar dun zal tussen de € 2,- en € 5,- kosten. 






POTLOOD EN STIFT

Heb je geen budget en wel normale potloden en stiften thuis en wilt toch zo’n mooie zwarte achtergrond dan is er ook de mogelijkheid om de gehele achtergrond eerst met potlood te kleuren. Dit hoeft dus eigenlijk niet perse zwart te zijn, een gewoon tekenpotlood is daar ook goed voor. Kleur alles gelijkmatig. Daarna ga je met je zwarte stif over het potlood. De stift glijdt over het potlood heen en het resultaat is stukken beter dan alleen stift of alleen potlood. Het kost je wat tijd, want je kleurt in principe dus 2 keer de hele achtergrond, maar dan heb je wel het resultaat wat je zocht.



STIFTEN

Je kan natuurlijk ook gewoon met stiften kleuren. Pas daar wel mee op dat ze op waterbasis zijn want als je alcoholmarkers gebruikt zullen ze doordrukken na de achterkant en soms zelfs naar andere onderliggende blz. En dat willen we natuurlijk niet. Als je met zwarte stiften gaat kleuren kom je al vaak het probleem tegen dat je strepen krijgt. Kleur daarom niet met lange halen over het papier. Dan wordt het iets minder. 


ECOLINE BRUSHPENS

Je kunt ook je achtergrond met de ouderwetse ecoline kleuren. Geeft best een mooi zwart effect. Maar niet egaal, het blijft ecoline. Er zijn nu ook stiften van Ecoline. Het is gewoon dezelfde inkt alleen nu heel gemakkelijk in een stiftvorm. 






ACRYLSTIFTEN

De volgende mogelijkheid is de achtergrond te kleuren met Acrylstiften. De bekenste in het kleuren voor volwassenen is nog wel de Posca. Maar er zijn ook andere merken zoals het huismerk van de Action, Amsterdam, Giotto en Molotow. 

Een Acrylstift is eigenlijk gewoon een stift met Acrylverf erin. Daardoor hoef je niet te knoeien met een kwast en bakjes verf. En het droogt sneller. 

Zoals je hieronder ziet heeft o.a. de Posca diverse diktes stiften. Daardoor kan je dus voor het fijne werk een dunnere punt pakken en voor de grotere vlakken die met een grote/breedere punt. 

De prijzen varieren per merk. Wil je het eerst een proberen dan raad ik die van de action aan. Een setje met diverse kleuren waaronder de zwart is € 1,99. Voor een Posca betaal je rondom de € 3,- per stuk. 





ACRYLVERF

Dan heb je naast de stiften natuurlijk ook gewoon de verf zelf. Die zit vaak in tubes of potten en ook deze kan je in zo’n beetje alle hobbywinkels krijgen in diverse merken en prijsklasses. 

Hier krijg je mooie egale achtergronden mee. Maar bedenk wel dat dit allemaal met een kwast moet of de grotere oppervlaktes met een sponsje. Dit heeft ook langer de tijd nodig om te drogen. Dus hou er rekening mee dat je nadat je de achtergrond geverft hebt dat boek even een paar uurtjes aan de kant moet leggen.



DERWENT INKTENSE & NEOCOLOR ll

Derwent Intense en Neocolor ll zijn 2 mediums die je na het aanbrengen met water laat reageren. Een soort van aquarellen dus. Maar deze twee hebben een zeer intense kleurafgifte. Met een zwarte achtergrond zou je een van deze twee zeer goed kunnen gebruiken. 






KRIJT

Er zijn diverse soorten krijt, zoals pastelkrijt, oliekrijt, waxkrijt. 

Alle soorten krijt zijn wel te gebruiken voor een zwarte achtergrond. Maar veel soorten krijt geven daarna nog steeds af. Dus als je het boek daarna dicht doet kan het zwart afgeven op de andere blz. Behandel het daarom even na met een fixeerspray als het pastel krijt is. Of leg er een keukenrolpapiertje tussen.



DISTRESS OXIDE & DISTRESS INK

Dit zijn 2 mediums die erg populair zijn in de mixed media wereld. Ik zelf gebruik ze al langere tijd regelmatig voor achtergronden. 

De Ink is watervast, deze reageert dus niet meer met water. De Oxide echter wel. Dit zijn ink pads, je brengt ze aan met een sponsje. Wel die sponsjes die een hele fijne structuur hebben. Dan draai je rond op het papier om de inkt goed te verdelen. De prijs van deze ink zal rondom de € 5.95 per stuk kosten.




Kortom er zijn vele mogelijkheden om een mooie zwarte achtergrond te maken. Er spelen gewoon factoren mee zoals je budget, je materiaal wat je al hebt en waar je het liefste mee werkt. 

Veel kleur plezier!

Chantal

PerfectSweetColors

49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page